Ciasteczka PIECZARKI

Zachwycające swoim wyglądem PIECZARKI – idealne do popołudniowej herbaty.
Są niesamowicie kruche! Niepowtarzalne w smaku, mało słodkie!

SKŁADNIKI:pieczarki_4

– 150g masła
– 4 czubate łyżki cukru pudru
– 1 jajko
– 2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
– 4 łyżki mąki tortowej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

DODATKOWO:

– kakao
– pusta, sucha butelka plastikowa

PRZYGOTOWANIE:

Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem.
Do
utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy ekstrakt migdałową. Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy skrobię, mąkę tortową i sodę – mieszamy – dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny.
Zagniatamy ciasto. Formujemy kulki średniej wielkości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Suchą szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

pieczarki_2

przepis na pieczarki ze strony mojewypiekiinietylko.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s