Chleb drożdżowy z miodem

„Chleb drożdżowy z miodem”. Chleb z miodem? Tak! Ten cudowny słodzik subtelnie podbija walory smakowe tego wypieku. Idealnie puszysty w środku z chrupiącą skórką. Pomimo, że jego średnica wynosiła 30cm to pod wieczór została tylko piętka 🙂

zd

SKŁADNIKI:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • kopiasta łyżeczka soli
  • 15 g masła, roztopionego, wystudzonego
  • szklanka otrębów pszennych i owsianych (1/2 +1/2)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g drożdży świeżych
  • 150 ml letniego mleka
  • 1-2 łyżki miodu
  • 230 ml letniej wody

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą (ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn). Dodać masło, otręby, drożdże, mleko i wodę, miód.
Wyrobić  ciasto przez kilka minut, by było gładkie i elastyczne oraz odchodziło z łatwością od dłoni.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto PONOWNIE wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć na blaszkę wysypaną mąką, przykryć i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200ºC i piec dodatkowe 20 – 25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty, brązowy.
( wrzucić na sam dół piekarnika dwie duże kostki lodu – skórka będzie bardziej chrupiąca)
Po upieczeniu należy popukać spód chleb, aby sprawdzić czy dobrze się upiekł (powinien być głuchy dźwięk).

Studzić na kratce. 🙂
zrfz
Źródło przepisu: mojewypieki.com z moimi modyfikacjami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s