Niebieski PUDDING CHIA

PUDDING CHIA – bardzo popularny deser w roku 2016r. Swoją prostotę zapewne zawdzięcza niewymagającemu przygotowaniu. Bardzo zdrowy – jak wiadomo, ziarna chia są źródłem wielu witamin i kwasów, bardzo potrzebnych zwłaszcza o tej porze roku.
Do deseru dodałam jeszcze wiele innych, niezwykle bogatych w dobroczynne składniki dodatków, jak m.in. orzechy włoskie.
Deser jest przepyszny, nie za słodki.

Idealny na II śniadanie!

SKŁADNIKI:buns1

  • 150 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki płynnego miodu (lub więcej)
  • prawdziwy ekstrakt waniliowy
  • 4-5 łyżek ziaren chia
  • barwnik niebieski
  • pół banana
  • łyżka rumu/aromatu rumowego (można bez, ale dobrze podkreśla smak)
  • 1 łyżka dobrego kakao
  • 3 obrane orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE:

Wlewamy mleko do szklanki lub słoiczka. Dodajemy miód, ekstrakt i dwie krople barwnika i mieszamy. Po chwili dodajemy ziarna chia – mieszamy całą zawartość. Odstawiamy do lodówki na 20minut, aby deser lekko stężał. Po tym wyjmujemy, mieszamy dokładnie i ostawiamy na 3-4h albo najlepiej na całą noc.

Następnego dnia przygotowujemy mus bananowy:
Blendujemy w misce połowę banana z kakao i aromatem, tak aby nie było grudek.
Zawartość wylewamy  na powierzchnię deseru.
Obieramy orzechy włoskie. Kruszymy na jeszcze mniejsze kawałki. Posypujemy nimi cały deser.

pudding_chia_3

pudding_chia_2

SMACZNEGO 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s