Torcik kawowy z wafelkami Lusette

Jak przystało na Tłusty Czwartek – trzeba sobie jakoś umilić ten szczególny dzień!
Po dłuższej przerwie, chciałabym przedstawić ten oto rozpływający się w ustach Torcik kawowy! Dzięki orzechom jak i gorzkiej czekoladzie torcik jest konkretny w smaku – nie za słodki! Jedyną słodyczą są wafelki Lusette, które dodają wypiekowi ciekawej struktury oraz słodkiej nuty. Konfitura z czerwonej porzeczki dodaje kwaskowatej nuty, co idealnie orzeźwia. Czekałam z wykonaniem tego pysznego tortu, aż do tego dnia – taki rodzaj Tłustego Czwartku to ja rozumiem 🙂


BISZKOPT (tortownica 12cm)

SKŁADNIKI:

  • 3 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 1/3 szklanki cukru do wypieków (szklanka – 250ml)
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/5 szklanki kakao

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.Następnie, dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając.

Po zrobieniu już masy jajecznej, przesiać mąkę i kakao do osobnej miseczki.

Do masy wsypywać partiami przesianą mąkę. Delikatnie ją wymieszać szpatułką.
NIE MIESZAĆ PRZY POMOCY MIKSERA.

Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia
Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 minut.
Sprawdzić patyczkiem pod koniec, czy jest już gotowy.

Po 35 minutach, wyjąć ciasto z piekarnika i zrzucić je na podłogę lub na stół (położyć szmatkę). Po wystygnięciu kroimy na dwa blaty.

Nasączenie:

  • 125 ml ponczu – zimnej przegotowanej wody wymieszanej z 3 łyżkami wódki Soplicy o smaku orzecha laskowego lub 3 łyżki aromatu kawowego.

KREM KAWOWO-CZEKOLADOWY Z BEZIKAMIlusette

SKłADNIKI:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml mleka
  • 150 g  masła (temp. pokojowa)
  • 1/3 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżka Soplicówki Orzech Laskowy
  • 3 łyżki kawy naturalnej

Mleko podgrzać do wrzenia, dodać czekoladę – wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej masy maślanej. Dodać alkohol, kawę i utrzeć. Płynną czekoladę wlewać ostrożnie do masy.

 

 

BEZOWY BLAT

SKŁADNIKI:

  • 3 białka
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 wafeki Lusette (pokruszone)

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce. Po ubiciu wlać sok z cytryny oraz dodać sól. Przestać miksować oraz szpatułką ostrożnie wmieszać w masę pokruszone wafelki. Suszyć 2 godziny w 90stopniach.

DODATKOWE SKŁADNIKI DO CIASTA:

  • konfitura z czerwonej porzeczki (własnej roboty)
  • 4 wafelki Lusette użyte jako osobna warstwa
  • podprażone i z grubsza posiekane orzechy laskowe i ziemne
  • pokruszona tafla karmelu (cukier gotujemy z małą ilością wody, a następnie wylewamy na dużą blachę. Pozostawiamy do wyschnięcia, a następnie kroimy lub lekko czymś w nią uderzamy, aby uzyskać karmelowe okruszki) –  ozdoba na talerzyku
  • 150 g suchych bezików (uzyskamy poprzez pieczenie w piekarniku przez 3-4h w 80stopniach)

WYKONANIE

Kładziemy jedną warstwę biszkoptu kakaowego do czystej blachy, w której był pieczony. Nasączamy go orzechowym ponczem. Następnie, smarujemy warstwą konfitury porzeczkowej oraz posypujemy prażonymi orzechami.Układamy wafeki Lusette, niektóre kroimy, aby ładnie układały się w formie. Przykrywamy je kremem kawowym. Kładziemy blat bezowy z wafelkami Lusette, przykrywamy go również kremem kawowym. Kładziemy drugi biszkopt –  nasączamy go ponczem. Na wierzch należy wyłożyć warstwę kremu czekoladowo – kawowego z pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić koniecznie – idealnie byłoby przez około 3h.

SMACZNEGO 🙂

lusette_1

 

 

ZAPRASZAM NA STRONĘ
LUSETTE.PL

87normal sba0lnrabe8ni680npnrxbsqydox9azz

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s