Ciastka z batatów (bez glutenu, bez cukru, wegańskie)

Zachwycająco aromatyczne – skórka pomarańczowa i masło orzechowe robią swoje! Miękkie i po prostu wspaniałe. Sama byłam pod wrażeniem, że z batatów naprawdę mogą wyjść takie słodkie, niskokaloryczne słodkości!

 

Składniki:

ciastka-z-batatów-1

  • 1 duży UPIECZONY batat
  • 3 duże, kopiaste łyżki masła orzechowego
  • skórka z 1/2 pomarańczy/ ew. mandarynki
  • esencja waniliowa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g mąki ryżowej
  • 120g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki syropu z agawy ( SŁODZIDŁO, także miód, syrop klonowy, ksylitol też się sprawdzą)

 

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, aby ciastka się nie przypaliły.  Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach (zależy od wielkości ciastek). Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą nadal miękkie, ale po chwili stwardnieją.

sweetpotato-cookies

Smacznego 🙂

 

 

Inspiracja przepisem od True Taste Hunters

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s