Ciasto bananowe z marchewką

Nieskomplikowane ciasto, które może zrobić tak naprawdę każdy bez większego doświadczenia w pieczeniu. Wypiek jest bardzo wilgotny (nawet następnego dnia) i niezbyt słodki. Ciasto nie jest „zapychające” -spokojnie można sięgnąć po 3 kawałki 🙂

ciasto-bananowe_2

SKŁADNIKI:

Ciasto:
230g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru (użyłam 50g cukru muscovado + 100g zwykłego białego cukru)
50g poszatkowanych orzechów ( użyłam ziemnych i migdałów)
150g marchewki
2 dojrzałe banany
2 duże jajka
150ml oleju

Wierzch:
200ml śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
aromat migdałowy
3 łyżki kakao
pół szklanki prażonych migdałów

WYKONANIE:
Ciasto:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą.
Marchewkę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Banany rozgnieść na papkę.
Do mąki dodać cukier, orzechy, osaczoną w rękach marchewkę, banany, jajka i olej, krótko wymieszać mikserem (lub łyżką).
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 60 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
Ubić śmietankę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, następnie serek mascarpone. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Dodać do masy kawę rozpuszczalną i aromat migdałowy. Wstawić do lodówki, aby krem stężał.
Przed podaniem  oprószyć ciasto kakao i uprażyć migdały, a następnie posypać nimi wypiek.

ciasto-bananoweciasto-marchewkowe

Zainspirowałam się przepisem na ciasto z bloga malacukierenka.pl
Wierzch mojego autorstwa.

Dodaj komentarz